Vanmorgen vroeg een potentieel nieuwe klant aan mij: Wat haal jij eigenlijk uit zo’n coachtraject. Dat vond ik zo’n goeie vraag en daar had ik niet zo snel een antwoord op. Toen ik daar iets langer over nadacht had ik daar juist heel veel antwoorden op. De vraag verraste me, ik had hem nog niet eerder gesteld gekregen.  Een goedgekozen vraag opent vele deuren in je hoofd. Dat deed deze vraag zeker met mij. Ik hou van mijn vak om vele redenen. Je hebt er een vage notie van op het moment dat je je beroep kiest maar moet nog afwachten of dat allemaal uitkomt in de praktijk. In het geval van het hebben van een coachpraktijk zijn mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen.

De voordelen van coaching:

Dat mensen die je nog nooit eerder gesproken hebt zo vrij een kijkje in hun leven of bedrijf geven vind ik al een enorm cadeau. En dat je dan met ze aan de slag mag om ze naar een hoger plan te helpen is iets waar ik elke keer weer blij van wordt. Dat is de reden waarom ik hier ooit aan begonnen ben en dat is nog steeds de absolute drijfveer.

Nog een voordeel is het verder ontwikkelen van mijn eigen vakkennis. Er is geen coachtraject dat niet een verassende wending met zich mee brengt. Het is nooit een routine klus. Ik kan ook echt heerlijk namijmeren over een sessie of coachmoment. Me even echt realiseren wat er gebeurd is en wat dat betekend. De diepere laag doorgronden. Dat maakt dat ik beter word met elke klant.

Het doorgeven van kennis scoort ook hoog. Het is een fijn gevoel om een ander  te behoeden voor omwegen en obstakels. Hoe meer die kennis zich verspreid hoe beter het gaat met het grote geheel. Veel van mijn klanten geven hun nieuwe kennis ook weer door. Ouders voeden hun kinderen anders op, ondernemers gaan anders met hun klanten en medewerkers om, vrouwen en mannen delen hun inzichten en gevoel met elkaar. Het is een rimpel in de vijver die groter en groter groeit. Omdat ik alleen maar werk met mensen die een beter plan voor zichzelf en de omgeving nastreven zet ik alleen maar uit wat ik zelf belangrijk vind.

Daarnaast is het fijn om klanten te hebben en een inkomen te verdienen met dit werk. Zo hoef ik geen tijd te verspillen aan een broodwinning elders en kan ik doen wat ik het leukste vind om te doen en het leven zo inrichten zodat ik optimaal functioneer. Dat is een wereld van verschil met toen ik nog voor een ander werkte en ik me conformeerde naar andermans werkwijze en uren. Dus dankzij mijn klanten heb ik zelf ook een heel gelukkig leven. 

Is coaching ook jouw roeping en heb je het gevoel dat je nog niet alles uit je praktijk haalt wat er in zit? Wil jij onderzoeken waar nog groei of meer ontspanning te vinden is?

Zin om te sparren over mogelijkheden?

Laten we kennismaken