Graag wil ik een blog wijden aan een fenomeen wat ik regelmatig tegenkom. IK neem een letterlijk voorbeeld uit de praktijk. Welkom op de website van Klaasje. Klaasje is een coach met passie voor haar vak. Door de jaren heen heeft zij zich continue ontwikkeld. Ze heeft dus veel te bieden. Dat vermeld ze allemaal op haar site.
Dit is hoe dat eruit ziet.
Vanuit het oogpunt van Klaasje lijkt het alsof ze veel in huis heeft. Maar wie op haar website terecht komt heeft geen idee. Niet alleen worden en 4 beroepen genoemd, 3 richtingen en 26 verdiepingen. Er lijkt van specialisme dus geen sprake te zijn.
Een groot obstakel voor een potentiële klant is dat er niets concreets wordt aan geboden. De klant zal zelf zijn keuze moeten maken en de juiste elementen bij elkaar moeten voegen om iets aan Klaasje te hebben. Klaasje zelf zal haar aanbod daar ook weer steeds op aan moeten passen. Voor beide partijen een omslachtige toestand.
In onze gesprekken blijkt Klaasje wel degelijk een specialisatie te hebben. Ze coacht teams in verandertrajecten. Ze is changecoach. Als antwoord op de vraag wat ze doet voor werk antwoord ze:
Ik help teams effectief om te gaan met duurzame veranderingen. Ik ben changecoach.
Dat is een helder verhaal. Iedereen snapt het.
Het valt niet altijd mee om al je titels en opleidingen van je website te verwijderen. Toch is dat goed om te doen. Je verpakt je dienst helder en handzaam zodat iedereen binnen een seconde begrijpt wat jij voor ze kan betekenen.
En die lijst met functies en verdiensten dan? Die neem je gewoon met je mee. Je hoeft het niet te etaleren maar je weet dat je dat allemaal in the pocket hebt. In het geval van Klaasje betekend dit dat ze het ene verandertraject meer de nadruk heeft op vitaliteit en de andere keer op omgaan met conflicten. De rode draad blijft Klaasje die het team effectief door de duurzame verandering heen coacht. En iedereen snapt haar plek, haar rol en haar bijdrage.
Opdracht: Bekijk jouw eigen website nog eens goed. Leg je teveel de nadruk op jouw prestaties, functies of verworvenheden? Niet nodig. Het is op deze plek eerder ballast.
Denk nog eens goed na over wie je bent en wat je brengt. Hou het supersimpel. Dat levert je veel meer op.
Lees ook: Wat doe jij eigenlijk voor werk?