Ik richt mij met name op Spiritueel Ondernemers. Maar wat is Spiritueel Ondernemen nu eigenlijk?

Spiritualiteit is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Spiritueel ondernemerschap wordt steeds meer mainstream. Heel duidelijk blijkt dat een mind georiënteerde werkomgeving een hoos aan burn-out en depressiviteit op levert. Dat is duidelijk het geval als er alleen op daad, doe en wilskracht gewerkt wordt. De tegenhanger is de zweverige ongegrondheid van te veel aan spiritualiteit. Een overmaat aan meevoelen met je klanten resulteert in werken op de weggeefstand. Dit lijkt heel spiritueel en altruïstisch maar betekent in werkelijkheid dat je zowel jezelf als je klant (en diens proces) niet serieus neemt.

Zakelijk vs. Spiritueel

Wie spiritueel wil ondernemen zal zijn idealen met een zakelijk oog moeten beschouwen. Die stap is niet makkelijk gemaakt. Immers, de spiritueel helper, in welke vorm dan ook, is ooit met het werk begonnen vanuit empathie en dienstbaarheid en blijft vaak jaren zitten in de lus van veel geven en weinig ontvangen. Het duurt vaak heel erg lang voordat wordt ingezien dat ondanks de goede bedoelingen en het rotsvaste vertrouwen in het Universum zowel klant als ondernemer niet optimaal gedijen bij deze constructie. Na jaren van aanmodderen ontstaat er een financieel breekpunt. Of er ontstaat moedeloosheid van het vele verdiepen en ontwikkelen zonder toename in klantenstroom of beloning.
Vaak is dit het punt waarop het bijltje er bij neer wordt gegooid.

Winst

Wie doorzet en de weerstand tegen winst, ondernemerschap en verkopen leert overwinnen kan pas echt werk gaan maken van het ideaal. Winst is geen vies woord maar is de uitgangspositie van elke onderneming. Zonder winst blijft je bedrijf niet bestaan en kun je jezelf geen salaris uitkeren. Zonder winst kun je niet investeren in je eigen ontwikkeling. Leer je winst te omarmen dan veranderd alles.

Je eigen beloning meenemen in het verhaal heeft als bijkomend voordeel dat de klant als serieus speler in de eigen ontwikkeling wordt gezien. Wie geld durft te vragen voor zijn diensten trekt automatisch klanten aan die verantwoordelijkheid nemen en betrokken zijn. Wie het weg blijft geven uit zogenaamde goeddoenerij houdt zijn klanten klein en afhankelijk. Echt resultaat blijft veelal uit.

Vervulling

Weet je je idealen mee te nemen in je zakelijke plannen dan ken je het genot van de vervulling en de daadwerkelijke toepassing van je visie voor een betere wereld. Je hebt dan ook het plezier van een financieel gezonde bodem waarop je de rest van je leven fundeert. Dit betekent dat je zorg kunt dragen voor je eigen welzijn en ontwikkeling en dit heeft direct weer een positief effect op je dienstbaarheid naar je klanten.

Zie jij nog niet hoe zakelijkheid je ideaal vleugels kan geven? Benieuwd hoe jouw bedrijf kan groeien in winst en effectiviteit. Laten we kennismaken en ik laat je graag zien waar voor jou de mogelijkheden liggen.

Ja, ik wil werk maken van mijn ideaal.